Plačana odsotnost za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan

Počitnice se počasi iztekajo in pred nami je novo šolsko leto, ki s seboj prinaša mnogo novih izzivov. V veselje staršev prvošolčkov velja letos novost, da imajo za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan  starši možnost do plačanega izrednega dneva letnega dopusta.

V Uradnem listu RS, št. 81/19, je bila namreč dne 27. 12. 2019 objavljena dopolnitev Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1B). Ta dopolnitev staršem prvošolčkov prinaša en dan plačane odsotnosti, če bodo svojega otroka na prvi šolski dan pospremili v šolo.

Prosti dan za spremljanje prvošolca v šolo tako pripada vsem zaposlenim. Zaposlenim v javnem in zasebnem sektorju.

Ker gre v tem primeru za plačano odsotnost zaradi izrednih okoliščin (165. člen ZDR-1)

  • ga delodajalec delavcu odmeri le, če ta zanj zaprosi in predloži dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred,
  • ker je potrebno izredni dopust izrabiti ob nastanku te okoliščine, ga delavec lahko izrabi le na prvi šolski dan (ne prej in ne kasneje),
  • dan izrednega dopusta pripada obema staršema,
  • ne smemo zanemariti dejstva v 165. členu ZDR-1, da ima delavec zaradi osebnih okoliščin pravico do plačane odsotnosti z dela do skupaj največ sedem delovnih dni v posameznem koledarskem letu.

 

Bi se radi izognili globam s strani Inšpektorata za delo? Nudimo vam notranji pregled Skladnosti vaše kadrovske dokumentacije in kadrovskih postopkov z normativno ureditvijo delovno-pravnega področja.

Za vaša vprašanja in povpraševanje nas kontaktirajte preko spletnega obrazca povpraševanje ali pa nam pišite na info@kadrovskisos.si in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Več o storitvah Kadrovski S.O.S. si oglejte na naši spletni strani.

Dodaj odgovor

eleven + 8 =